Hlavní obsah

Video: Ukrajinské námořní drony má ochránit nová zbraň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Ruský vrtulník pronásleduje a poté ničí ukrajinský námořní dron. Video: telegram/mod_russia, telegram/warhistoryalconafter

 

Na novinku poukazuje například ruský telegramový kanál FighterBomber, který se věnuje problematice vojenství a mívá v tomto prostředí dobré zdroje.

Článek

Opakované útoky na ruská plavidla ukazují, že i když ukrajinská armáda nedisponuje námořnictvem, zvládá Moskvě konkurovat i na moři.

Vojenští analytici usuzují, že Kyjev už od začátku ruské agrese systematicky pracoval na posílení účinnosti zbraní, které hrají v nynější válce nebývalou roli.

Zatímco většina dostupných záběrů útoků na ruské lodi je natočená z pohledu první osoby (FPV - First Person View) kamerami přímo na ukrajinských sebevražedných námořních dronech, tentokrát se na sítích objevilo video natočené ruskou stranou.

Záběry údajně zachycují ukrajinský dron poblíž pobřeží okupovaného poloostrova Krym, který je následně zničen ruským vrtulníkem. Video zveřejnil telegramový kanál ruského ministerstva obrany, další záběry pak ruský telegramový účet warhistoryalconafter.

Video se objevilo v podobnou dobou, kdy Ukrajina oznámila další útok na ruské plavidlo na okupovaném poloostrově Krym. Účet Krym.Realiya na sociální síti Telegram uvedl, že bylo několik bezpilotních člunů ukrajinských sil údajně v noci zničeno poblíž západního pobřeží, jejich cílem byly ruské vojenské čluny.

Expert: Úspěchy Ukrajiny na moři jsou neuvěřitelné

Z vývoje v Černém moři se podle bývalého důstojníka zpravodajské služby amerického námořnictva Stevena Horrella má co učit i celé NATO. „Ukrajina nám ukázala, jak důležité je myslet jinak a mimo zažité vzorce,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Odborný server The Warzone nebo analytik a expert na námořní vojenství H. I. Sutton upozorňují na jednu novinku, kterou ukrajinský dron na záběrech má. Jde o raketový nosič, na kterém jsou dvě střely vzduch-vzduch AA-11 ARCHER (R-73).

Na novinku poukazuje i ruský telegramový kanál FighterBomber, který se věnuje problematice vojenství a mívá v tomto prostředí dobré zdroje.

Ten uvádí, že rakety vzduch-vzduch odpalované z námořního dronu ještě nebyly použity v boji, ale představují riziko zejména pro ruské vrtulníky, které jsou podle něj nejúčinnějším prostředkem na ukrajinská bezpilotní plavidla.

Až dosud byly drony proti letadlům téměř bezbranné a Rusko má vzdušnou převahu nad velkou částí Černého moře. Navzdory tomu se jim podařilo zasáhnout mnoho válečných plavidel. Přidání protivzdušné obrany může Rusku obranu proti námořním dronům ještě ztížit, shodují se The Warzone a analytik H. I. Sutton.

Doporučované