Hlavní obsah

Přežil sedm atentátů. Izrael tvrdí, že v Gaze útočil na strůjce masakru

Foto: Profimedia.cz

Následky sobotního leteckého úderu v Pásmu Gazy.

Kdo je Muhammad Dajf? Muž, který Izraeli uniká roky, a existují prý jen tři jeho veřejně známé fotky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejméně 90 mrtvých a 300 zraněných si podle úřadů kontrolovaných hnutím Hamás vyžádal sobotní letecký úder v Pásmu Gazy.

Izraelská armáda uvedla, že terčem v oblasti Mavásí, kterou dříve označila za bezpečnou humanitární zónu pro palestinské uprchlíky, byl Muhammad Dajf, velitel ozbrojeného křídla Hamásu a po dlouhá léta muž, po jehož dopadení Izrael nejvíce touží.

Premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer na tiskové konferenci řekl, že není jasné, zda byl Dajf zneškodněn, slíbil ale, že udělají maximum pro to, aby byli šéfové Hamásu zlikvidováni.

Právě Muhammad Dajf je podle Tel Avivu hlavním strůjcem krvavého útoku z loňského 7. října, při němž teroristé z Hamásu a dalších palestinských skupin zaútočili na jih Izraele, zavraždili na 1200 lidí a přes dvě stovky dalších odvlekli do zajetí.

Dajf podle dřívějších informací začal útok tajně plánovat už v květnu 2021. Tehdy izraelská policie podnikla razii na mešitu Al-Aksá v okupovaném Východním Jeruzalémě, tedy na jedno z nejposvátnějších míst islámu, což vyvolalo značný odpor v arabském světě.

Následovalo 11 dní bojů mezi izraelskými bezpečnostními složkami a Hamásem.

Sedm pokusů o atentát

Izrael o Dajfovu likvidaci otevřeně usiluje už řadu let. Představitelé židovského státu údajně dlouho věřili, že je po sedmi pokusech o jeho atentát vážně zraněný, že přišel o obě nohy i ruku.

Video z loňského prosince nicméně naznačilo, že vůdce Brigád Izz ad-Dína al-Kassáma, ozbrojeného křídla palestinské teroristické organizace Hamás, je v pořádku.

Na plánování říjnového útoku s Dajfem údajně spolupracoval Jahjá Sinvár, lídr Hamásu v Gaze, ale hlavní úlohu měl on. Plány byly dlouho držené v tajnosti i před dalšími členy. Dokonce i Írán, klíčový spojenec Hamásu, který mu poskytuje peníze i zbraně, věděl jen, že hnutí chystá něco velkého, ale radikálové mu prý neprozradili detail ani čas spuštění akce.

Žádné digitální technologie

Muhammad Dajf se narodil jako Muhammad Masrí v roce 1965 v uprchlickém táboře Chán Júnis v Pásmu Gazy. K Hamásu se přidal během první intifády, tedy palestinském povstání, která začala v roce 1987.

Izrael ho podle informací agentury Reuters v roce 1989 zadržel a 16 měsíců ho věznil. Na Univerzitě v Gaze vystudoval fyziku, chemii a biologii, ale má také zájem o umění a působil i jako amatérský herec.

To, že se drží v pozadí, je pro něj otázkou života a smrti, poznamenala v minulosti Reuters. Zdroje z Hamásu tvrdí, že během jednoho z izraelských atentátů přišel o oko a utrpěl vážná zranění nohy. Jeho manželka, sedmiměsíční syn a tříletá dcera zemřeli při jednom z izraelských úderů v roce 2014.

Díky tomu, jak celá léta Izraeli uniká, se stal palestinským lidovým hrdinou, píše agentura. K jeho tajemnosti přispívá i to, že nepoužívá moderní digitální technologie, jako jsou chytré telefony.

Investigativní novinář Šlomi Eldar loni časopisu Economist řekl, že členové tajné služby Šin Bet „by ho nepoznali, kdyby kolem něj prošli na ulici“.

Existují prý pouze tři veřejně známé fotografie Dajfa. Jedna ho ukazuje, když mu bylo po dvacítce, na další je maskovaný a pak snímek jeho stínu, který se objevil, když v říjnu nečekaně zveřejnil zvukovou nahrávku oznamující útok, při němž zemřelo přes tisíc lidí.

Jak Dajf plánoval útok na Izrael

Dajf měl jasnou strategii: Přesvědčit Izrael, že Hamás nestojí o rozsáhlý konflikt s Izraelem a soustředí se na ekonomický rozvoj Pásma Gazy, kde hnutí vládne. Pod rouškou klidu ale radikálové trénovali své bojovníky, často prý na dohled od izraelské armády, tvrdí zdroj agentury Reuters blízký Hamásu.

Doporučované