Hlavní obsah

Srbský soud schválil vydání protilukašenkovského aktivisty do Běloruska

Foto: Shutterstock.com

Běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko jakoukoliv opozici tvrdě potírá.

Andrej Gnyot, odpůrce běloruského diktátora Lukašenka, bude vydán do Běloruska. Podle jeho slov ho tím srbský soud posílá na bolestivou smrt. Aktivista byl v Srbsku zatčen na základě zatykače Interpolu vydaného na žádost Minsku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Gnyot říká, že má obavy o svůj život. Poté, co se v roce 2020 podílel na organizování skupiny sportovců, kteří se postavili Alexandru Lukašenkovi, Bělorusko v roce 2021 opustil. Usadil se v Thajsku, ale často cestoval kvůli natáčení reklam. Na základě zatykače Interpolu, vydaného na žádost Minsku, byl zatčen na letišti v Srbsku, informuje The Guardian.

Skupina sportovců, známá jako SOS BY, psala dopisy a vyvíjela tlak na mezinárodní sportovní organizace, aby bojkotovaly běloruský režim.

Soud v Srbsku nyní rozhodl, že aktivista může být vydán do Běloruska. Obhájci práv a běloruští političtí lídři v exilu jsou přesvědčeni, že rozsudek nevyhnutelně povede k politickému procesu a dlouhému trestu odnětí svobody pro Andreje Gnyota.

„Tím, že mě srbský soud vydal, mě posílá na bolestivou smrt. Život mé rodiny, příbuzných a přátel se může změnit v nekonečný smutek,“ řekl Gnyot v telefonickém rozhovoru z domácího vězení v Bělehradu, kde se nachází po několika měsících strávených ve vězení.

Od roku 2020, kdy Lukašenkův režim umlčel masivní protestní hnutí proti jeho vládě, Minsk nadále potlačuje jakýkoli druh odporu a vede četné procesy s novináři a aktivisty. V běloruských věznicích je velmi rozšířené mučení a špatné zacházení.

Jelena Leuchanková, basketbalistka, která dříve hrála za národní tým a která je Gnyotovou dobrou známou, řekla: „Naše dopisy podepsalo přes dva tisíce sportovců a lidí spojených se sportem. Gnyot nám byl velkou oporou, co se týkalo pomoci s poselstvím a vytvářením videí.“ Podle ní odpor sportovců rozčiloval zejména Lukašenka, který sám sebe vidí jako velkého patrona sportu.

Doporučované