Hlavní obsah

Rusko uvažuje o změně jaderné doktríny, řekl Putin

Foto: GAS-photo, Shutterstock.com

Podle Vladimira Putina není nutné, aby Rusko podniklo preventivní jaderný útok. Ilustrační snímek.

Rusko podle Putina v reakci na debaty v NATO uvažuje o změně jaderné doktríny. Členské státy NATO diskutují o možném rozmístění více jaderných zbraní i zvýšení stavu jejich pohotovosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko uvažuje o změně své jaderné doktríny, souvisí to s údajnými snahami NATO zmírnit kritéria pro použití jaderných zbraní. Řekl to podle ruských agentur po návštěvě Vietnamu novinářům šéf Kremlu Vladimir Putin.

Podle své současné jaderné doktríny by ruská armáda tento typ zbraní použila v případě jaderného útoku nebo takového útoku konvenčními zbraněmi, který by představoval existenční ohrožení pro ruský stát. Agentura Reuters připomíná, že od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu někteří zastánci tvrdé linie v Rusku mluví o tom, že Rusko by kritéria pro nasazení jaderných zbraní mělo snížit. Putin ale také uvedl, že není nutné, aby Rusko podniklo preventivní jaderný útok.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg začátkem tohoto týdne s poukazem na rostoucí nebezpečí ze strany Ruska deníku The Telegraph řekl, že členské státy Aliance diskutují o možnosti rozmístění více jaderných zbraní a zvýšení stavu jejich pohotovosti.

„Ruské strategické síly jsou vždy ve stavu plné operační pohotovosti. Proto se nás to, co se nyní děje v západních zemích, příliš netýká,“ řekl ruský prezident. Rusko kroky Západu ale podle něj pozorně sleduje a v případě zvyšujících se hrozeb bude „adekvátně reagovat“.

Putin také podle agentury TASS obvinil NATO, že se „stěhuje“ do Asie. „To samozřejmě představuje hrozbu pro všechny země regionu, včetně Ruska,“ řekl a dodal, že Rusko na to odpoví.

Doporučované