Hlavní obsah

Řecké ostrovy se potýkají s nedostatkem vody, farmáři musejí zalévat slanou

Foto: Unsplash (ilustrační)

Řecko čelilo už na začátku léta vlně veder. Ilustrační fotografie.

Ostrov Naxos bojuje vůči nedostatku vody budováním odsolovacích jednotek, které umožní přeměnit mořskou vodu na pitnou. Tamní farmáři kvůli nízkým zásobám vody očekávají menší úrodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Některé řecké ostrovy postihl kritický nedostatek vody, informuje agentura Reuters. Na většině území Řecka pršelo v posledních měsících buď velmi zřídka nebo vůbec. Blížící se vrchol turistické sezony přitom problém ještě více prohlubuje.

Například na ostrově Naxos vyschla největší vodní nádrž. Podle Reuters je nyní užitečná pouze pro želvy, které se plazí po její bahnité mělčině. Další dvě vodní nádrže na ostrově obsahují 220 tisíc metrů krychlových vody, což je třetina loňské zásoby. Úřady proto zajistily přenosné odsolovací jednotky, které umožní vytvořit z mořské vody pitnou vodu. Tamní starosta Dimitris Lianos uvedl, že jednotky by měly pokrýt nedostatek vody pro domy, hotely a bazény.

Farmáři na ostrově Naxos přeměněnou pitnou vodu z původní mořské nedostanou. Musí proto využívat vodu ze studní, která je však kontaminována slanou vodou z moře. Podle farmářů dochází ke kontaminaci tehdy, když jsou studny hodně prázdné.

Používání slané vody má dopad na úrodu. Stelios Vathrakokoilis, jeden z farmářů, který na ostrově pěstuje místní specifickou odrůdu brambor, například očekává poloviční úrodu oproti minulé sezóně.

Nedostatek vody se týká i ostrova Karpathos ležícího východně od Kréty. Tamní úřady omezily doplňování vody do bazénů. Na ostrově Thasos se pak úřady snaží vybudovat již zmíněnou odsolovací jednotku, která by přeměnila mořskou vodu na pitnou.

Agentura Reuters také upozornila na dopady změny klimatu, vyšší teploty, nepravidelné srážky a lesní požáry, kterým Řecko čelí. Letošní zima byla podle agentury nejteplejší v historii a lesní požáry se objevily dříve, než se očekávalo a také v místech, kde by byl obvykle sníh. V červnu Řecko čelilo vlně veder, na které doplatilo více turistů smrtí.

Doporučované