Hlavní obsah

Počet obětí letošní pouti do Mekky přesáhl kvůli vysokým teplotám tisícovku

Foto: Shutterstock.com

Letošní pouť do Mekky doprovázelo extrémně horké počasí. Ilustrační fotografie.

Náboženská pouť do Mekky se letos konala za velmi horkého počasí, které přineslo vysoký počet obětí. Přibližně desítka států vyčíslila prozatímní počet úmrtí na 1081, nejvíce zemřelých poutníků pocházelo z Egypta.

Článek

Přes tisíc poutníků zahynulo při letošní velké muslimské pouti do Mekky v Saudské Arábii, uvedla agentura AFP s odvoláním na údaje, které jí dnes poskytly různé země. Přibližně desítka států vyčíslila prozatímní počet úmrtí na 1081. Nejvíce poutníků, kteří zemřeli, pocházelo z Egypta. Letos se náboženská pouť opět konala za velmi vysokých teplot, které ve Velké mešitě v nejposvátnějším městě islámu dosahovaly až 51,8 stupně Celsia.

Jeden z arabských diplomatů dnes agentuře AFP sdělil, že zemřelo dalších 58 egyptských poutníků, čímž se počet Egypťanů, kteří během letošní velké poutě do Mekky (hadždže) zahynuli, zvýšil na 658. Podle něj 630 z nich nemělo k pouti oficiální povolení.

Hadždž je jedním z pěti pilířů islámu a každý muslim, který si to může dovolit, musí posvátnou pouť vykonat alespoň jednou za život v době určené muslimským kalendářem, který vychází z lunárních cyklů. Poutě se každoročně pokoušejí zúčastnit desítky tisíc věřících bez potřebných povolení, která jsou udělována podle kvót a jsou spojena s řadou nákladů.

Svědek agentury Reuters uvedl, že tisíce poutníků ležely na ulicích a byly vystaveny slunci při výstupu na horu Arafat, který je jedním z nedílných rituálů cesty. Těla mrtvých byla později přikryta látkou ihram –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jednoduchým oděvem, který poutníci nosí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dokud nepřijela zdravotnická vozidla, uvedl svědek.

Arabský diplomat, který si přál zůstat v anonymitě, dnes agentuře AFP řekl, že podle něj bylo hlavní příčinou úmrtí převážně egyptských poutníků horko, které ve spojení s vysokým krevním tlakem způsobovalo zdravotní komplikace.

Saúdskoarabské úřady zatím nezveřejnily bilanci mrtvých. Uvedly však, že musely ošetřit na 2700 poutníků. Agentura AFP tak počty zjišťuje především z diplomatických zdrojů.

Související témata:

Doporučované