Hlavní obsah

Jeden z nejhlasitějších antisemitů světa přednáší v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: stocklight, Shutterstock.com

Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád proslul jako antisemita a popírač holocaustu. Snímek pochází z doby jeho mandátu.

Maďarsko patří v Evropské unii mezi nejhlasitější zastánce Izraele. Tamní vládě ale nevadí, že na státní univerzitě vystoupí popírač holocaustu, který opakovaně vyzýval k vymazání Izraele z mapy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když se v OSN hlasuje o Izraeli, Maďarsko v posledních letech vždy stojí na straně židovského státu. A to i ve chvílích, kdy chce světové společenství například odsoudit extremistické židovské osadníky ze Západního břehu. Přátelské vztahy pak pojí premiéry Viktora Orbána a Benjamina Netanjahua.

S ohledem na tyto skutečnosti je překvapivé, že maďarská vláda nejen udělila vízum světově proslulému antisemitovi, ale dokonce ho nechává přednášet na státní univerzitě.

Do Budapešti totiž v úterý podle íránského tisku zamířil bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Populistický politik, jenž během svého mandátu opakovaně mluvil o vymazání Izraele z mapy a prohlašoval, že holocaust je mýtus, který si vymysleli Židé, aby si pomohli ke vzniku svého státu.

V roce 2006 pak Ahmadínežád pořádal konferenci popíračů holocaustu, jejíž součástí byla i výstava karikatur, které se masovému vraždění Židů vysmívaly.

Rusku a Íránu se Maďaři nevyhýbají

Přečtěte si o překvapivých partnerstvích Orbánova režimu:

Sedmašedesátiletý Ahmadínežád, jehož výroky svého času ostře odsoudily Spojené státy i Evropská unie, vystoupí v Budapešti jako zvláštní host na konferenci pořádané státní vysokou školou Ludovik, kde se často vzdělávají budoucí úředníci režimu Viktora Orbána.

Rektor univerzity Gergely Deli pozval Ahmadínežáda, aby mluvil o „sdílených hodnotách globálního životního prostředí“. Ahmadínežád přitom není žádný akademik ani expert na tuto oblast – v minulosti spíše proslul jako zastánce jaderné energie.

Maďarský novinář Szabolcs Panyi na síti X (dříve Twitteru) napsal, že rektorovi Delimu zaslal otázky, proč Ahmadínežáda pozval, když není expertem na životní prostředí, a zda ví o jeho výrocích popírajících holocaust. „Dáme vědět, hned jak dostaneme odpovědi,“ slíbil. Zatím se rektor nevyjádřil.

Související témata:
Mahmúd Ahmadínežád

Doporučované