Hlavní obsah

Během bombardování Ukrajiny shodilo ruské letadlo střelu na svůj Bělgorod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: t.me/belpepel

Pohled na místo, kde podle ruských médií dopadl „bezpilotní ukrajinský letoun“. Destrukce obytné čtvrti je ovšem značná.

aktualizováno •

Ukrajinská média píší, že ruské letadlo, které v sobotu 4. května zasáhlo Charkov, shodilo řízenou leteckou bombu na obytnou čtvrť Bělgorod. Důkazem je i rozsah destrukce. V Rusku se píše o ukrajinském útoku.

Článek

Jen pár desítek kilometrů od hranice s Ukrajinou leží 300tisícové ruské město Bělgorod. Oproti jiným částem země právě jeho obyvatelé stále častěji zažívají, co znamená život na válkou zmítané Ukrajině.

V sobotu 4. května dostala zásah místní obytná čtvrť. Guvernér Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov na svém účtu na kanálu Telegram oznámil , že v Bělgorodu došlo k „explozi“. Její příčiny ale nezveřejnil. Napsal pouze, že v důsledku výbuchu bylo poškozeno 30 soukromých domů a 10 aut, pět lidí utrpělo různě vážná zranění. „Všechny oběti byly hospitalizovány,“ dodal.

„Guvernér také zveřejnil fotografie docela vážné destrukce na místě výbuchu, ale neuvedl příčinu toho, co se stalo - a to ani ve formě předběžné verze, což je pro tento druh oficiálních prohlášení krajně netypické,“ upozornila agentura Unian.

Unian, stejně jako další ukrajinská média, tvrdí, že na Bělgorod dopadla jedna z ruských leteckých bomb určených ke svržení na území Ukrajiny. Ve stejném čase ruské vzdušné síly útočily na zhruba devadesát kilometrů vzdálený Charkov. (Útok jsme popsali zde.)

O dopadu ruské letecké bomby pak píše bělgorodský opoziční telegramový kanál Popel. „K explozi v Bělgorodu došlo přesně v okamžiku, kdy ruské letectvo vypouštělo řízené bomby ve směru na Charkov,“ cituje účet Unian.

Zprávy z bojiště

Rusové dál rozvíjí útok u vesnice Očeretyne, kde nečekaně prošli ukrajinskou obranou v Doněcké oblasti. Tomuto místu teď věnují více pozornosti než městu Časiv Jar. Ukrajinskému velení se zatím mezeru v obraně nedaří zacelit.

O tom, že šlo o leteckou pumu, svědčí podle serveru Novynarnia charakter destrukce, který není typický pro následky zásahu dronem. A také sloupec kouře na fotografii z místa dopadu má odpovídat výbuchu bomby.

Nezávisle ověřit, co se skutečně stalo, není v tuto chvíli kvůli probíhající válce možné.

Ruská státem plně ovládaná agentura TASS později psala s odkazem na ministerstvo obrany, že nad Bělgorodem byl zneškodněn ukrajinský bezpilotní letoun. To ovšem podle Ukrajinců nesedí - před výbuchem ve městě nebyly spuštěny sirény. „To činí verzi s ukrajinským útokem nepravděpodobnou,“ napsal Unian.

Doporučované