Hlavní obsah

V úřadu se rozšířil covid-19, ředitel zemřel. Nikdo už nevyšetří, proč

Foto: Profimedia.cz

Finanční úřad pro Prahu 10 chtěl jeho bývalý ředitel kvůli koronaviru zavřít. Dostal pokyn, ať to nedělá.

Reklama

Ředitel Finančního úřadu v Praze 10 v dubnu zemřel poté, co se na tomto pracovišti nakazil novým typem koronaviru.

Článek

Pražští kriminalisté uzavřeli vyšetřování kauzy, která souvisí s úmrtím vedoucího pracovníka finanční správy zkraje koronavirové epidemie.

Týká se případu ředitele Finančního úřadu v Praze 10, který se nakazil novým typem koronaviru, ale dostal od nařízených pokyn nechat úřad otevřený. A to přesto, že se nakazili ještě další úředníci a ředitel dokonce (10. března dopoledne) původně rozhodl, že úřad z těchto důvodů uzavře.

Policie zjišťovala, kdo příkaz ke znovuotevření úřadu řediteli dal. A prověřovala, zda tím nedošlo ke spáchání přečinu šíření nakažlivé nemoci z nedbalosti.

Vyšetřování začalo poté, co bývalý ředitel finančního úřadu zemřel 7. dubna. Doteď se ale neví, jaký vliv na jeho úmrtí měla právě nákaza novým typem koronaviru.

Policie se přitom zajímala zejména o pracovníky z Finančního úřadu pro hlavní město Prahu a ministerstva financí. Jenže vyšetřovatelé nebyli úspěšní. Kdo dal pokyn, aby se úřad znovu otevřel, policie nezjistila.

„Nebylo zjištěno, na čí popud tak bylo učiněno,“ uvedl pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek, jehož žalobci tuto kauzu dozorovali.

Generální finanční ředitelství už dříve na otázku, proč se úřad navzdory několika případům nákazy neuzavřel a kdo nařídil jeho znovuotevření, odmítalo odpovědět.

Případ policie v srpnu odložila. „Nebylo zjištěno podezření z trestného činu a nebylo namístě věc vyřídit jinak. Dozorový státní zástupce odložení věci akceptoval,“ doplnil Lelek.

Podle Lelka však ze závěrů vyšetřovatelů vyplývá, že i kdyby byl finanční úřad uzavřen, na šíření nákazy by to nemělo vliv.

„Riziko přenosu viru na veřejnost bylo minimální. Ani uzavření úřadu v danou dobu by s ohledem na inkubační dobu onemocnění covid-19 nezabránilo nákaze tehdejšího ředitele či dalších zaměstnanců,“ podotkl Lelek.

Většina nakažených zaměstnanců byla z jednoho oddělení. A nikdo – jak dodal žalobce Lelek – nepřicházel do přímého kontaktu s návštěvníky finančního úřadu.

Jak na jaře popsaly Seznam Zprávy, první nakažená úřednice sice do kontaktu s klienty nepřišla, pohybovala se ale po celém úřadu, a to celý týden od pondělí 2. března.

Setkala se tak s celou řadou kolegů, z nichž někteří komunikují přímo s návštěvníky úřadu. I lidé, kteří přišli do bezprostředního kontaktu s první nakaženou, však do karantény nezamířili.

Bez toho, aby bylo jasné, kdo je nakažený a kdo ne, proběhly na jednom z největších finančních úřadů v Praze dva úřední dny. Dezinfekce celého úřadu přišla na řadu až v pátek 13. března.

Vedení Generálního finančního ředitelství přiznalo, že nákazu koronavirem ve Finančním úřadu pro Prahu 10 řešilo na svém jednání krizového štábu 10. března.

„Byla podána konkrétní informace o epidemiologické situaci na Územním pracovišti pro Prahu 10 a úzké spolupráci Finančního úřadu pro hlavní město Prahu, v jehož kompetenci jsou provozní záležitosti jemu podřízených územních pracovišť, se zaměstnanci příslušné krajské hygienické stanice,“ napsal ředitel právní sekce Radim Patočka.

Zápis z tohoto jednání ale Generální finanční ředitelství odmítlo poskytnout. Jde podle Patočky o interní dokument.

Reklama

Doporučované