Hlavní obsah

Prohlédněte si špičkové fotbalové technologie, které pomáhají na Euru 2024

Toto jsou nové fotbalové technologie, které využívá Euro 2024.Video: Jan Marek

Fotbal je podívaná, která se v průběhu let zlepšuje. A mohou za to i technologické novinky, jež například vylepšují práci rozhodčích, což někdy budí vášně. Nejnovějším „upgradem“ si prošel i samotný míč.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V úvodní videoreportáži se můžete podívat na fotbalový stadion, kde Češi tuto sobotu 22. června v rámci evropského mistrovství UEFA Euro 2024 budou ve svém druhém zápase hrát proti Gruzii. Jde o Imtech Arenu v Hamburku – jeden z deseti německých stadionů, ve kterých budou fanoušci sledovat celkem 51 utkání.

Přijímané i odmítané

A co se právě sledování týče, je zajímavé se podívat i na to, jaké nové technologie dnes fotbal provázejí, přestože některé z nich dříve samotní hráči nebo i trenéři odmítali.

Řeč je například o takzvaném video asistentovi rozhodčího (VAR), který přezkoumává rozhodnutí hlavního rozhodčího podle videozáznamu. „Upřímně věřím, že VAR je superdůležitý pro moderní fotbal a v žádném případě se už od něj nemůžeme vrátit zpět. Věřím, že to je fantastický nástroj a že už jsme trochu zapomněli, kolik chyb jsme dělali před VAR,“ uvedl na tiskové konferenci 12. června šéf rozhodčích UEFA Roberto Rosetti.

Přestože na rozhodnutí video asistenta se někdy čeká dlouho, a živí rozhodčí tak podle někoho ztrácí autoritu, jeho používání si ještě v červnu odhlasovaly v poměru 19 : 1 kluby v Premier League. Poprvé se přitom začal používat už v roce 2018.

„VAR bude zasahovat jen tehdy, pokud byl gól vstřelen po faulu, ofsajdu nebo v útočné zóně. Hlavní cíl je redukovat nesprávná rozhodnutí v situacích, které mohou změnit hru. Protokol o tom, kdy a jak používat VAR, definovala IFAB – Rada Mezinárodní fotbalové asociace,“ dodává Rosetti ve videoreportáži SZ Tech.

A zde se můžete podívat, jak vypadá technologie dnes i jakou další úplnou novinku šampionát zavedl.

Poslední novinky a také absolutní premiéra

Toto je International Broadcast Center (IBC) v Lipsku. Toto mezinárodní vysílací středisko má 20 tisíc metrů čtverečních. Se všemi deseti stadiony je spojeno optickým kabelem a je základnou nejenom pro 27 partnerů vysílání, ale i pro 400 pracovníků, přičemž 1800 dalších je přímo u hřišť. Videozáznamy pak obsluhují tři operátoři.

Takzvané VAR místnosti zde zpracovávají data ze 33 kamer, které snímají každou hru, a video asistent rozhodčího a dva jeho asistenti (AVAR) je analyzují. Používá se i technologie sledování míče ve 3D, která hlídá, zdali opravdu přešel brankovou čáru celým objemem. A od roku 2022 používá 12 kamer i poloautomatická ofsajdová technologie, která také sleduje míč a navíc i 29 bodů na těle každého hráče. Algoritmus přesně spočítá jejich polohu 50krát za sekundu a určí, jestli mohli relevantně být v ofsajdu.

„UEFA vždy hledá nová technologická řešení, aby vylepšila hru a podpořila práci rozhodčích. A to je to, co chceme od poloautomatické ofsajdové technologie,“ doplňuje v úvodním videu šéf rozhodčích UEFA Rosetti.

A vůbec poprvé v historii evropského mistrovství se při zápasech používá i takzvaná „Connected Ball Technology“. Zjednodušeně řečeno se uvnitř míče nachází čip, který detekuje i ten nejmenší kontakt – třeba s rukou. Vysílá totiž signály dokonce až 500krát za sekundu.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

Pro odborníky – jde o inerciální snímač pohybu měřicí jednotky (IMU) s frekvencí 500 Hz, který funguje na principu EKG a nachází se uprostřed míče na speciálních pružných lankách. Nabíjí se bezdrátově.

Technologie se už na letošním mistrovství Evropy ve fotbale využila, a to v zápase Slovenska proti Belgii. Její útočník Romelu Lukaku v závěru poslal míč do sítě, ale branka neplatila. Právě s pomocí čipu se zjistilo, že přihrávající Lois Openda nejprve zahrál rukou.

Doporučované