Hlavní obsah

Je lepší než Messi, říkají. Španělský talent už v 16 letech září na Euru

Foto: Getty Images

Lamine Yamal a Fabián Ruiz slaví druhý gól proti Chorvatsku na letošním Euru.

Lamine Yamal je výjimečný talent. V prvním týmu Barcelony debutoval ve věku 15 let, 9 měsíců a 16 dní. O necelý půlrok později poprvé nastoupil ve španělské reprezentaci a nyní zažívá evropskou premiéru na šampionátu v Německu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na stadionu Camp Nou vyvěsili fanoušci Barcelony obrovský transparent s obrázkem Lamina Yamala v tradiční gólové oslavě, jak dělá prsty trojku, nulu a čtyřku coby poctu nedaleké čtvrti Rocafonda s PSČ 08304, a nápisem „El futuro no espera“. Budoucnost nepočká. Vskutku to vypadá tak, že fotbalová hvězdička neztrácí čas.

V prvním týmu Barcelony debutoval ve věku 15 let, 9 měsíců a 16 dní. Stal se nejmladším hráčem, který kdy nastoupil za slovutný katalánský velkoklub.

Euro 2024

Již 17. mistrovství Evropy ve fotbale probíhá od 14. června do 14. července 2024 v Německu. Euro můžete sledovat také na Sport.cz.

V první sezoně mezi dospělými vyhrál La Ligu. Když mu bylo šestnáct let a 87 dní, poprvé ve španělské soutěži skóroval. Jako nejmladší hráč v historii.

Během třinácti měsíců prolétl Yamal španělskými reprezentačními výběry do 15, 16, 17 i 19 let. Loni byl nejlepším střelcem mistrovství Evropy hráčů do 17 let se čtyřmi góly. V reprezentačním áčku hrál poprvé, když mu bylo 16 let, měsíc a 26 dní.

A teď jej můžete s otevřenou pusou pozorovat, jak kouzlí s míčem na seniorském evropském šampionátu.

Na každého dělá dojem

V úvodním utkání s Chorvatskem v Berlíně nastoupil v základní sestavě a stal se nejmladším fotbalistou v historii mistrovství Evropy ve věku 16 let a 338 dní.

Překonal Poláka Kacpera Kozlowského, který byl na Euru v roce 2021 o více než osm měsíců starší. Pro křídelního útočníka Barcelony to byl osmý reprezentační start, na kontě má dva góly. Proti Chorvatům si při výhře 3:0 připsal asistenci u trefy Carvajala, jemuž poslal parádní centr. Pokud se prosadí i střelecky, vymaže z rekordních tabulek Švýcara Johana Vonlanthena, jenž dal v roce 2004 gól na Euru ve stáří 18 let a 141 dní. Další příležitost má Yamal ve čtvrtek večer proti Italům.

Životní zápas – fotbalový speciál Seznam Zpráv

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Životní zápas

Během fotbalového mistrovství Evropy se hodí připomenout některé naprosto výjimečné výkony českých a československých fotbalistů, které se na evropských šampionátech zapsaly do historie nejen našeho fotbalu. Hráčů, kteří prožili v národním dresu zcela výjimečný den, na který se nedá do smrti zapomenout, je spousta. My ve speciálu Životní zápas připomeneme ty notoricky známé, ale i ty už poněkud pozapomenuté.

„Na každého dělá dojem. Musí se zlepšovat každým dnem a postupem času se z něj stane skvělý fotbalista,“ řekl španělský kouč Luis de la Fuente.

Budoucnost nepočká, ale vraťme se ještě do minulosti a skromné čtvrti Rocafonda ve stodvacetitisícovém městě Mataró poblíž Barcelony. Vznikla převážně výstavbou v 70. letech 20. století pro místní i pro ekonomické migranty z jiných částí Španělska. Žádný luxus, spíš místo, jemuž se turisté vyhnou, ač pohled na tyrkysové Středozemní moře je i z místních kopců luxusní.

V malé pekárně, kterou provozuje jeden z jeho 23 bratranců a strýc, je u vchodu nástěnná malba Yamala v barcelonském triku, doplněná vlajkami Maroka (země původu jeho otce), Rovníkové Guineje (jeho matky) a jeho rodného Španělska. S fotbalem začínal na betonovém plácku hned vedle jako mnoho dětí střední a chudší třídy, jejichž rodiče si nemohli dovolit platit klubům registrační poplatky. Graffiti s nápisem „Rocafonda“ jsou i tady. Když pozoroval, jak s míčem dovádí jeho otec a bratranec, rychle si kulatou hračku zamiloval taky.

„Strávil jsem více času na hřišti než doma. Pokaždé když jsem vyšel na ulici, hrál jsem fotbal. Tyto zážitky ve vás zůstanou,“ vzpomínal.

Ani Messi nebyl na takové úrovni

Už v sedmi letech si Lamina na betonu v Rocafondě všiml skaut Barcelony. Přestěhoval se do akademie La Masia a věci nabraly - jak jinak - rychlý spád, neboť budoucnost nepočká.

V tomto ročníku si připsal za Barcu padesátku startů, sedm gólů a jedenáct asistencí.

„Ani Messi nebyl v jeho věku na takové úrovni. Dělá neuvěřitelné věci, nemůže být s nikým srovnáván,“ cituje bývalého reprezentanta Fernanda Llorenteho server Yahoo.

Velikášské srovnání slyšel Yamal už tolikrát. „Nikdy nebude nikdo jako Messi,“ odpovídá s pokorou, která je pro něj příznačná.

Nosiči vody - pouták

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslouchejte fotbalový podcast Seznam Zpráv Nosiči vody. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh se každý týden baví o českém a světovém fotbalu.

Nezapomíná na čtvrť, kde stále žije část jeho rodiny a kam se vrací.

„Pamatuji si ho jako chlapce, který si byl vědom svého talentu. Ve sportu mají talentovaní lidé tendenci být velmi sobečtí, ale ne Yamal,“ říká Ivan Carrasco, jenž ho trénoval na juniorské úrovni. „Viděl jsem velkorysé dítě, které nehledalo uznání. Jako trenér jste si někdy říkal: Co ho můžu naučit, když dělá věci, které si z lavičky ani neumím představit? Je to velmi speciální fotbalista.“

Barcelonský reportér Jaume Marcet nezapomene na den, kdy poznal, že sleduje zázračné dítě. „Nejbrutálnější ukázka, kterou jsem v místním fotbalu viděl, byla od něj ve finále turnaje kadetů v Katalánsku. Viděl jsem Messiho předvádět úžasný výkon, ale nikdy nic takového jako Lamine v zápase s dětmi staršími než on,“ pověděl BBC.

Sedmnácté narozeniny oslaví Yamal 13. července, den před koncem Eura. A protože budoucnost v jeho případě už dávno nastala, může celé Španělsko křepčit s ním: 304.

Doporučované