Hlavní obsah

Česká liga je na Euru sedmá. Je to výhra, nebo není kde jinde brát?

Foto: ph.FAB, Shutterstock.com

Útočník slovenské reprezentace a pražské Slavie Ivan Schranz.

Dvaadvacet hráčů „dodala“ na fotbalové Euro česká liga. Jen šest evropských soutěží má víc zástupců.

Článek

Sparťan Lukáš Haraslín utřel míč do dresu a přenechal autové vhazování exsparťanovi Dávidu Hanckovi, který mu bleskově balon vrátil, a Haraslín vysokým obloučkem ve vápně našel hlavu skórujícího slávisty Ivana Schranze.

Jediný gól slovenské fotbalové reprezentace proti Ukrajině (1:2) nesl výrazný odkaz na českou ligu, jež má na mistrovství Evropy zastoupení 22 hráči, což je sedmé nejvyšší číslo ze všech soutěží. Kupříkladu nizozemská Eredivisie dodala o sedm reprezentantů méně.

Euro 2024 přehledně

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehrává na přelomu června a července v sousedním Německu. Kdy hrají Češi a jaký je kompletní program a výsledky turnaje?

Jistě, nahlížet na to lze různou optikou. Ta pozitivní vypíchne zlepšující se úroveň české ligy. Ta negativní zase, že český národní tým nemá ve vyspělých soutěžích tolik zástupců, a tak holt musí brát z domácí kotliny, což trenér Ivan Hašek učinil hned v 16 případech. Obě možnosti se vzájemně nevylučují.

Za pozornost jistě stojí plzeňský stoper Robin Hranáč, nejlepší reklamu na českou ligu však zatím na Euru dělá Slovák Schranz. Je prvním hráčem, který vstřelil za Slovensko více branek na jediném turnaji mistrovství Evropy. Proti silné Belgii, která je o 45 míst výše v žebříčku FIFA, to znamenalo senzační vítězství. Pro slovenský fotbal naprosto mimořádný počin na Euru, nejspíš dosud vůbec největší. A byť ve druhém utkání Ukrajina skóre otočila, Slovensko zůstává před středečním špílem s Rumunskem ve hře o postup.

Schranz má za sebou přitom složitou sezonu. Kvůli zdravotním problémům odehrál jen 21 ligových zápasů, ve kterých vstřelil dva góly. Formu však vyladil včas a stal se hrdinou Slovenska. „Že jsem dal gól na Euru, docením asi až později. Skvělý pocit. Je těžké hrát na mistrovství Evropy, dostat se do vynikajícího týmu a hrát s tak skvělým soupeřem,“ líčil po trefě Belgii.

Také proti Ukrajině potvrdil, že je gólový. Považuje si i svých pohárových tref za Slavii proti Rakówu ve 120. minutě nebo do sítě AC Milán. V české lize zvládl 170 startů a 47 branek. „Gól proti Belgii jsem věnoval rodině a tátovi jako vždy,“ vzpomněl i na otce Dušana, který před třemi lety tragicky zahynul, když spadl při jízdě na kole z dřevěné lávky v Šúrském kanálu a utonul.

Jistě by byl na svého rychlého a vysokého křídelníka s výborným výběrem místa patřičně pyšný. Schranz na sebe upoutal pozornost, avšak nedá se očekávat, že by dramaticky navýšil svou cenu na přestupovém trhu vzhledem k tomu, že mu bude 31 let a ve Slavii má kontrakt do roku 2026.

Haraslín ve formě, Birmančevič z lavičky

To spíš krajan Lukáš Haraslín na levém křídle má v 28 letech ideální příležitost na sebe ještě upozornit a posunout se dál, třebaže v únoru podepsal ve Spartě vylepšenou smlouvu. Za sebou má báječnou sezonu a formu potvrzuje také na šampionátu. Zájem o něj projevil Olympique Marseille, kam míří trenér Roberto De Zerbi, jenž se s Haraslínem zná ze štace v italském Sassuolu. Informoval o tom francouzský server Jeunes Footeux.

To jeho spoluhráč ze sparťanské útočné vozby Veljko Birmančevič, nejlepší hráč české ligy, plní v srbském výběru pouze roli střídajícího hráče.

Nosiči na Euru

Foto: Seznam Zprávy

Nosiči vody

Poslechněte si Nosiče na Euru, speciální vydání našeho fotbalového podcastu Nosiči vody, kteří detailně rozebírají výkony českého výběru na mistrovství Evropy v Německu.

Více zatím zaujal další sparťan Qazim Laci, který k cenné remíze Albánie s Chorvatskem přispěl gólem a udržel jeho tým v naději, ačkoli příště narazí na skvěle hrající Španělsko. „Bude to těžké, ale uděláme maximum,“ pravil záložník Laci.

V české lize v minulosti působili kromě obránce Hancka, o něhož se po přestupu do Feyenoordu uchází Atlético Madrid, také další kvalitní cizinci, kteří se dostali na Euro. Například Rumun Stanciu, Dán Bah, Slováci Dúbravka a Kucka, Slovinec Janža či Ukrajinec Talovjerov.

Doporučované