Hlavní obsah

Zklamání fanoušků v Českém domě, UEFA zakázala fotbal

Foto: SZ - Milan Rokos

Fanoušci českého národního týmu se fotí s maskotem v Českém domě v Hamburku.

V Českém domě v Hamburku by se během dvou zápasů národního týmu měl vystřídat takřka celý slavný tým z Eura 2004.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje z Hamburku/

„Chtěli jsme sem jít oslavit zítřejší výhru, ale už bylo vyprodáno. Tak jsme tu dnes,“ říká v Českém domě v Hamburku šedesátník Ivan z Tachova, který přijel na zápas s Gruzií s třemi kamarády. Čtveřice vidí české šance optimisticky, na tip jednoho z nich 2:1 ostatní souhlasně přikyvují.

Nálada je dobrá, z reproduktorů burácí hit Horkýže slíže střídaný Nirvanou, později přijde i živá hudba v podobě koncertu Marty Jandové. V den zápasu s Gruzií vystoupí kapela Mirai. Návštěvníkům venkovního areálu přeje i počasí, v Hamburku je něco málo přes 20 stupňů.

Zájem o vstup do Českého domu, v nějž se dočasně proměnilo dostihové závodiště Trabrennbahn, skutečně v sobotu předčil očekávání a několik tisíc vstupenek po deseti eurech rychle zmizelo. Na Volksparkstadion, kde se Češi střetnou s Gruzínci, je to odtud maximálně dvacet minut pěšky.

Foto: SZ - Milan Rokos

Areál Českého domu v Hamburku.

„Je tu fajn, i ten Staropramen je ok. A cenu pět eur bychom za něj dali i ve městě,“ pochvaluje si Ivan, který se o pár minut později s kamarády vyfotí se lvem, maskotem českého týmu.

Pivo za pět, guláš za devět eur

Kromě piva a dalších nápojů nabízejí zdejší stánky i cenově dostupné jídlo - za hranolky návštěvník zaplatí pět eur, currywurst stojí sedm eur, ještě o euro dražší je pak chilli con carne a nejdražší položkou menu je guláš za devět eur. Náročnější fanoušci si pak mohou koupit vstup do VIP prostor, kde je pochopitelně nabídka nesrovnatelně bohatší.

Atraktivní je pro fanoušky i setkat se a vyfotit s fotbalovými legendami - v době návštěvy reportéra Seznam Zpráv se v areálu pohyboval Karel Poborský, Marek Jankulovski a Michal Kadlec. „Z týmu z roku 2004 by se tu kromě Pavla Nedvěda a Zdeňka Grygery měli vystřídat snad všichni,“ prozradil další bývalý hráč a nynější komentátor České televize Luděk Zelenka.

Foto: SZ - Milan Rokos

Fanouškům zazpívala například zpěvačka Marta Jandová.

Hned od několika fanoušků ale zaznívá i kritika: „Je blbé, že se tu nehraje žádný fotbal. Jeli jsme sem přes půl města, ale zbytečně,“ stěžuje si manažer Petr, který přijel s několika kamarády z Valašského Meziříčí. Fakt, že na zdejší velkoplošné obrazovce běží místo právě probíhajícího zápasu Polska s Rakouskem reklamy, ho zaskočil: „Mělo by to být někde napsané, večer půjdeme do městské fanzóny, tam obrazovky jsou,“ říká. Kromě chybějícího fotbalu ale oceňuje lidové ceny občerstvení a fajn atmosféru.

Zkrátit návštěvu Českého domu se kvůli chybějícím zápasům rozhodla i parta mužů středního věku: „Ceny jsou tu v pohodě, pivko také dobré, ale fotbal chybí… Půjdeme večer do hospody a sem zase zítra, zajdeme i na fanouškovský pochod,“ plánuje neoficiální mluvčí skupiny, lékař Pavel.

„V perimetru stadionu nelze pouštět zápasy, UEFA nám to zakázala,“ vysvětlil chybějící přenosy ostatních zápasů jeden z provozovatelů Českého domu.

Foto: SZ - Milan Rokos

Fanoušci si mohou nechat natočit video a zapózovat jako reprezentanti.

V baru Whisky Platza Altstadt v centru města se pak jeden z návštěvníků Českého domu setkal s překvapivým jevem: „U vstupu mi řekli, že si musím sundat dres, který jsem měl natažený přes tričko,“ divil se čtyřicátník Honza.

Vyžití i pro děti

„My jsme tu fotbal sledovali na telefonu, to, že se nedá sledovat, nás trochu mrzelo,“ přiznává Tomáš, který přijel se synem z Vysočiny. „Pro rodiny s dětmi je to tu skvělé, je tu vyžití, navíc přišli i fotbalisti,“ oceňuje a asi 12letý syn přikyvuje.

Děti, ale i dospělí si mohou zahrát fotbal v malé ohrádce nebo stolní, vyzkoušet si přesnost střelby na měnící se obrazovky nebo zapózovat v národním dresu a nechat si natočit reklamní video jako reprezentanti. Pokud by s sebou dres českého týmu neměli, dá se v jednom ze stánků v areálu koupit, stejně jako kšiltovka a další suvenýry.

Doporučované