Hlavní obsah

Poslanec ODS s manželkou přijali dar za 210 tisíc

Foto: www.petrbeitl.cz

Poslanec ODS a bývalý primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl na snímku z roku 2016 s manželkou.

Reklama

Letenky do Toulouse a Lyonu, čtyři noci v hotelu a vstupenky na zápasy na fotbalovém EURO 2016. Poslanec a bývalý primátor Jablonce je další položkou na seznamu lidí obdarovaných Fotbalovou asociací hospodařící s miliony od státu.

Článek

„Přišla nabídka, tak jsem ji vzal,“ konstatuje bývalý primátor Jablonce nad Nisou a současný poslanec za ODS Petr Beitl.

Fotbalová asociace jemu a jeho ženě zaplatila dva zájezdy do Francie na utkání Česko-Španělsko a Česko-Chorvatsko. Balíčky obsahovaly letenky do Toulouse a Lyonu, čtyři noci ve čtyřhvězdičkovém hotelu, lístky první kategorie (na zápas s Chorvatskem dokonce VIP vstupenky) a vstupenky na večírek do Českého domu.

FAČR hodnotu jejich výletu vyčíslila na 210 tisíc korun. Asociace hospodaří s bezmála miliardou korun. Většinu rozpočtu tvoří dotace z Ministerstva školství.

Podle Petra Beitla šlo o pracovní cestu. „Můj přístup byl takový, že jsem dostal pozvánku a akceptoval jsem ji. Považoval jsem za vhodné tam jet, počítal jsem s tím, že se tam dá setkat s lidmi, kteří by pro další budoucnost města Jablonce mohli pomáhat,“ tvrdí poslanec.

Na konkrétní přínos si však už nevzpomíná. Proč asociace, které tehdy šéfoval jeho dlouholetý známý a tehdejší kolega z ODS Miroslav Pelta, obdarovala právě jeho a jeho manželku, ho prý nezajímalo.

„Nevím, proč nevzali jiné primátory. To se zeptejte FAČRu. Já se na to neptal. Dostal jsem pozvánku ‚na primátora‘, tak jsem ji akceptoval,“ říká Petr Beitl.

Tady je Peltovo

Lobbista a bývalý předseda Fotbalové asociace (FAČR) Miroslav Pelta, který čelí obžalobě z manipulace se sportovními dotacemi, v Jablonci vlastní kavárnu, restauraci, pozemky, několik nemovitostí v centru (všechny kvůli stíhání přepsal na manželku) - a vede také místní fotbalový klub. Jako zastupitel a radní za ODS se navíc podílel na řízení města.

Seznam Zprávy mají k dispozici donedávna zcela neznámé dokumenty a faktury o vyúčtování fotbalového EURO 2016. Vyplývá z nich, koho a za kolik zvala FAČR pod Peltovým vedením na zápasy české reprezentace do Francie. Seznam Zprávy už v minulosti popsaly případy, kdy se do Francie vydal na náklady FAČR například kancléř prezidenta Vratislav Mynář i s osmnácti sousedy ze své obce Osvětimany na jižní Moravě, členové pražského zastupitelstva či soudci pražského vrchního soudu.

Ukazuje se, že fotbalový boss Miroslav Pelta byl mimořádně velkorysý i k vybraným Jablonečákům, a to někdy i opakovaně.

Ve frontě do letadla na EURO stál nejen tehdejší primátor Beitl, ale i jeho náměstek, radní, náměstek Libereckého kraje, člen vedení místní nemocnice, řada jabloneckých doktorů nebo majitel tamního hotelu.

Někteří navíc s rodinnými příslušníky. Miroslav Pelta si za peníze FAČRu, podpořené mnohamilionovou státní dotací, upevňoval doma v Jablonci svůj vliv.

„Tohle s vámi nebudu řešit“

Na stejné zápasy byl pozvaný i Beitlův spolustraník a tehdejší náměstek pro ekonomiku a majetek Miloš Vele. V současné době zastupitel Jablonce nad Nisou a místopředseda regionálního sdružení ODS.

Fotbalová asociace mu také hradila letenky, lístky a ubytování v luxusních hotelech. Dohromady za bezmála 114 tisíc korun.

Jeho reakce byla stručnější. „Tohle je asi téma, které s vámi nebudu řešit. To se nezlobte,“ řekl politik na dotaz Seznam Zpráv a telefonický hovor ukončil.

Na seznamech výletníků figuruje i tehdejší radní za TOP 09 Petr Roubíček, který je nyní v Jablonci nad Nisou náměstkem primátora pro rozvoj města. Ne už za TOP 09, ale za ODS. Jeho zájezdy vyčíslila FAČR také na bezmála 114 tisíc korun.

„Byla to soukromá cesta a je možné, že tam taková částka figurovala, moc si to už nepamatuji,“ odpovídá náměstek.

A proč zrovna jemu darovala asociace zájezdy? „Peltu samozřejmě znám, seděli jsme spolu v zastupitelstvu, ale zeptejte se na to FAČRu. Na otázku, jestli mu přijde v pořádku přijímat dary v tak vysoké hodnotě, odpověděl: To ať posoudí jiní. Já v tom problém nevidím.“

Odpustit úroky pro Peltův klub

Proč se místní politici Peltovi hodili? Odpověď může být skryta v drobných výhodách, které od nich mohl fotbalový boss získávat. Kupříkladu ani jeden ze zmíněných politiků se nezmínil, že půldruhého měsíce před tím, než jim FAČR pod vedením Miroslava Pelty zaplatila zájezdy do Francie, schvalovalo zastupitelstvo Jablonce nad Nisou bod s názvem: FK Jablonec z. s. žádá o prominutí sankčních úroků z prodlení.

Šlo o odpuštění úroků z půjčky na rekonstrukci stadionu ve výši 190 tisíc korun. Fotbalový klub byl tehdy zapsán sice jako spolek, ale zastupitel Jakub Macek (Změna pro Jablonec) upozornil na střet zájmů, protože za FK Jablonec stojí jeden ze členů zastupitelstva Miroslav Pelta (Pelta byl tehdy ze zasedání zastupitelstva omluven).

V zápisu se píše: „Včera se objevila zpráva, kde bylo citováno, že jablonecký fotbalový klub vlastní p. Pelta z 80 % a z 20 % ho vlastní právě zapsaný spolek. Propojení je více než zřejmé. Pan Pelta figuruje v obou těchto organizacích jako zástupce.“

Tehdejší primátor Beitl přesto s odpuštěním úroků z půjčky souhlasil a argumentoval tím, že „vstup na městský stadion hojně využívá jablonecká veřejnost, a tudíž od města je to symbolické gesto ocenění, že se klubu podařilo vybudovat tento objekt“. O tom, že za měsíc a půl letí s manželkou díky Peltovi na EURO, se nezmínil.

Zastupitel Jakub Macek dále vyzval, že by se někteří zastupitelé měli hlasování zdržet kvůli dalšímu střetu zájmů - výletu do Amsterodamu. Narážel na tři čtvrtě roku staré odhalení Centra nezávislé investigace, že Miroslav Pelta pět dní před hlasováním libereckého zastupitelstva o navýšení dotací pro sport o 20 milionů vyvezl čelní představitele Jablonce a Libereckého kraje na fotbalový zápas SK Jablonec s nizozemským Ajaxem do Amsterodamu.

Klub jim platil letenky, lístky i ubytování. Navýšení tehdy navrhl jeden z účastníků zájezdu, náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter ze Starostů pro Liberecký kraj. Novináři odhalili, že mezi obdarovanými byli i zmiňovaní Miloš Vele a Petr Roubíček. Ani tito dva politici se zastupitelstvu nezmínili o blížícím se placeném zájezdu na EURO.

Jablonečtí zastupitelé nakonec bod týkající se odpuštění úroků ve výši 190 tisíc korun pro fotbalový klub schválili.

Beitl, Vele i Roubíček hlasovali pro. Tehdejší primátor Beitl si na toto jednání teď prý už nevzpomíná. „To už si nepamatuju,“ řekl Seznam Zprávám.

A že by se mohlo jednat takzvaně o „něco za něco“, to nepřipouští. „Žádný střet zájmů v tom nevidím,“ říká Beitl.

Měsíc a půl po hlasování si všichni tři nechali zaplatit zájezdy za více než sto tisíc korun.

Historie se opakuje

A to není vše. Z vyúčtování FAČRu také vyplývá, že asociace zaplatila zájezdy na dva zápasy (Česko-Španělsko a Česko-Chorvatsko) do Francie i výše zmíněnému tehdejšímu náměstkovi Libereckého kraje Marku Pieterovi, rodilému Jablonečákovi. Lístky („pouze“ první kategorie), letenky a ubytování asociace nehradila jen jemu, ale i jeho rodinným příslušníkům. Jejich výlet vyšel FAČR na 156 tisíc korun.

Čím si tak velkorysý dar zasloužil, odmítl tehdejší politik za Starosty pro Liberec sdělit. „Já teď nemám čas. Nezlobte se,“ řekl Seznam Zprávám do telefonu a zavěsil. Pozdější telefonáty nebral a na SMS zprávy nereagoval.

I Miroslav Pelta ohledně rozdělování zájezdů odmítá odpovídat. Stejnou strategii zvolila i Fotbalová asociace. Mluvčí Michal Jurman už dříve v e-mailu napsal, že „jde o čtyři roky staré záležitosti a FAČR nevidí důvod, proč by se jimi měla zabývat“.

Miroslav Pelta je obžalován ze čtyř různých trestných činů: podplácení, pokus o zneužití pravomoci úřední osoby, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadávání zakázky. Další kolo soudního přelíčení bude pokračovat v polovině srpna.

V následujících dnech zveřejníme další lidi z Jablonce, kterým FAČR zaplatila zájezdy.

Reklama

Doporučované