Hlavní obsah

Zemřel herec Donald Sutherland

Foto: Getty Images

Donald Sutherland je držitelem dvou Zlatých glóbů a čestného Oscara.

Ve věku 88 let zemřel kanadský herec Donald Sutherland, hvězda filmu Obyčejní lidé nebo filmu MASH.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle Reuters smrt na síti X oznámil hercův syn. Sutherland za svoji 60letou kariéru hrál ve více než 170 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara. Zemřel po dlouhé nemoci.

Byl hvězda filmů Obyčejní lidé (1980) nebo MASH (1970), který předcházel legendárnímu válečnému seriálu.

Jeho prvním hereckým průlomem byl podle kulturního magazínu Rolling Stone válečný film Tucet špinavců (1967). O několik let později si v dramatu Klute (1971) a psychologickém filmu Teď se nedívej (1973) zahrál po boku dvou z nejslavnějších hereček té doby Jane Fondové a Julie Christiové.

„Byla to jeho schopnost prokázat porozumění, která tolik prospěla jeho rolím každodenního, obyčejného člověka,“ píše Rolling Stone a dodává, že v oscarovém filmu Obyčejní lidé (1980) se Sutherland napojil na cosi „hluboce osobního“, když ztvárnil Calvina, apatického otce, který se potýká s úmrtím svého syna a spory mezi svou dominantní ženou a synem se sebevražednými sklony.

Média o Sutherlandovi opakovaně hovořila jako o „jednom z nejlepších herců, který nikdy nevyhrál Oscara“, například britské deníky The TelegraphThe Guardian nebo server IndieWire.

Doporučované