Hlavní obsah

Finále Eurovize je tu. Adeptem na vítěze je i kontroverzní Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: eurovision.tv

Dvacetiletá Eden Golan z Izraele je po svém semifinálovém večeru jedním z favoritů na vítězství.

aktualizováno •

Finále hudební soutěže Eurovize začalo. Jedním z favoritů na vítězství je podle bookmakerů i Izrael, kvůli jehož účasti se celý týden ve švédském Malmö konají protesty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V sobotu večer se o titul vítěze Eurovize utká 25 států, jejichž písně zabodovaly u diváků nejen napříč Evropou. Chybí Česko, které nepostoupilo, ale v sobotu byl vyloučen i nizozemský finalista (podrobněji zde).

Seznam Zprávy připravily v otázkách a odpovědích přehled všech informací, které se vám budou hodit.

Proč je letošní ročník kontroverzní?

Již několik týdnů se veřejností nesou výzvy k tomu, aby jednotliví reprezentanti letošní ročník Eurovize bojkotovali. Důvodů je několik, všechny ale mají společného jmenovatele – Izrael a s ním související konflikt na Blízkém východě, který se rozhořel v říjnu loňského roku po útoku teroristického hnutí Hamás.

Reference o 7. říjnu se vyskytovaly i v původní verzi písně izraelské soutěžící Eden Golan s názvem October Rain (Říjnový déšť). Kvůli zachování politické neutrality však organizátoři požadovali, aby píseň prošla úpravou. Minimálně během druhého semifinálového večera tak diváci uslyší poupravenou píseň Hurricane (Hurikán).

Samotná zpěvaččina účast na akci však u některých vyvolává nevoli kvůli údajnému dvojímu metru, který mají organizátoři uplatňovat. Rusko, které už dva roky válčí s Ukrajinou poté, co ji samo napadlo, totiž bylo ze soutěže v roce 2022 vykázáno. Izrael se nicméně zúčastnit může, přestože bývá kritizován za svůj postup v Pásmu Gazy.

Během zkoušky před čtvrtečním semifinálovým večerem si Golan vyslechla hlasité bučení z publika. Některým divákům ovšem vadí i vyjádření pořadatelů, že návštěvníci letošního ročníku si kvůli apolitičnosti soutěže nebudou moci přinést palestinské vlajky ani mávat transparenty s hesly o válce mezi Izraelem a Hamásem.

V Malmö, kde se Eurovize koná, se po celý týden konají propalestinské protesty, přičemž ve čtvrtek svůj nesouhlas přišlo vyjádřit více než 10 tisíc lidí. Protest se dokonce odehrál i na pódiu. Bývalý švédský reprezentant Eric Saade měl totiž během svého úterního vystoupení kolem ruky omotaný tradiční arabský šátek kefíja.

Jak dopadlo Česko?

Zástupcem Česka byla zpěvačka Aiko, vlastním jménem Alena Shirmanova-Kostebelova. Moskevská rodačka vyrůstala v Česku a studovala v Anglii, kde nyní i žije. Svoji kariéru začala účastí v populární soutěži Česko Slovenská SuperStar, v níž se jí však v roce 2015 nepodařilo pokořit semifinálovou hranici.

Do vytouženého finále se Aiko nedostala ani v Eurovizi - její cesta skončila ve čtvrtek ve druhém semifinále. Zpěvačka se tak nepřipojí k dřívějším úspěšným zástupcům Česka, jako je kapela Vesna (2022, 10. místo), kapela Lake Malawi (2019, 11. místo) nebo zpěvák Mikolas Josef (2018, 6. místo).

Aiko vystoupila s písní Pedestal (Piedestal). V té popisuje hádku se svým bývalým partnerem, během které si uvědomila, že musí upřednostňovat své vlastní zájmy před zájmy ostatních. Hudebně píseň sází zejména na kytarový zvuk, který připomíná rockové a pop-punkové hity nultých let.

I když českou veřejnost skladba v národním kole oslovila, u té mezinárodní se už úspěchu nedočkala. Například v komentářích pod oficiálním vystoupením zveřejněným na YouTube se ovšem našla řada zahraničních fanoušků, kteří si stěžují na to, že Česko mělo postoupit.

Které státy do finále postoupily?

Do první skupiny států, které semifinále úspěšně absolvovaly v úterý, patří Srbsko, Portugalsko, Slovinsko, Ukrajina, Litva, Finsko, Kypr, Chorvatsko, Irsko a Lucembursko. Ve čtvrtek se k nim pak přidalo Lotyšsko, Rakousko, Nizozemsko (později vyloučené), Norsko, Izrael, Řecko, Estonsko, Švýcarsko, Gruzie a Arménie.

Zajímavosti o Eurovizi 2024

  • Během finále bude hlasování zahájeno těsně před tím, než zazní první píseň. Diváci tak nebudou muset čekat, až se představí všichni soutěžící, jak tomu bylo téměř pokaždé od zavedení veřejného hlasování v roce 1997.
  • Vůbec poprvé vystoupí na semifinále i reprezentant hostitelské země a států „Velké pětky“ (Velká Británie, Francie, Německo, Itálie, Španělsko), kteří do finále postupují automaticky díky nejvyšším finančním příspěvkům soutěži.
  • Letošní ročník Eurovize je pro Švédsko, které ho hostí, velmi symbolický. Před 50 lety totiž soutěž vyhrála dnes již světoznámá švédská skupina ABBA s písní Waterloo.
Foto: eurovision.tv

Trofej Eurovize 2024.

K nim se dále připojí také zástupce loňského vítěze Švédska a umělci ze zemí „Big 5“, kteří do cílové rovinky Eurovize postupují automaticky, tedy Francie, Itálie, Španělska, Velké Británie a Německa.

Finálové kolo je možné sledovat živě v sobotu od 21:00 na programu ČT2.

Kdo jsou favoriti?

Aktuálně největším favoritem na celkové vítězství je Chorvatsko, které reprezentuje zpěvák s pseudonymem Baby Lasagna s písní Rim Tim Tagi Dim. V té vypráví o tom, jak opouští svoji rodnou ves a odchází do velkoměsta. A ve videoklipu pak ukazuje venkovské zvyky své země, se kterými se loučí – od dojení krav po tancování lidových tanců.

Na prvním místě se Chorvatsko drží u bookmakerů dlouhodobě a co se týče nadějí na vítězství, v sobotu mu dávali šance dokonce 45 %.

Druhým největším adeptem na vítězství je po druhém semifinále podle agregátoru sázkových kurzů Eurovision World Izrael. Ten reprezentuje zpěvačka Eden Golan s již zmiňovanou písní Hurricane (Hurikán), ve které žena truchlí nad koncem milostného vztahu. V sobotu jí bookmakeři připisovali šanci 22 %.

Rozhovor s ukrajinskými vítězi Eurovize

Snažíme se kombinovat to, co před námi ještě nikdo nezkombinoval, říkají o své hudbě v exkluzivním rozhovoru pro SZ členové ukrajinské skupiny Kalush Orchestra.

Třetím favoritem je se 14 % Švýcarsko. Zpěvák Nemo Mettler ve své písni The Code kombinuje prvky opery, které místy připomínají Mozartovu Kouzelnou flétnu, rap a elektronickou hudbu. Výsledkem tohoto nezvyklého mixu žánrů je však velmi chytlavá píseň.

Jak vlastně Eurovize funguje?

Eurovize se účastní převážně evropské země, součástí jsou ovšem i soutěžící z některých států mimo Evropu. Každá země pak do hudební soutěže vysílá interpreta s originální písní, který daný stát reprezentuje. Letos se Eurovize účastní celkem 37 zemí, do finále se jich však dostane jen 26.

Diváci mohou hlasovat pro své oblíbené písně prostřednictvím telefonu, SMS či oficiální aplikace Eurovize. Každá země ale má také porotu složenou z pěti hudebních profesionálů, kteří písně hodnotí po odborné stránce. Tyto dvě skupiny hlasů se následně spojí a určí vítěze.

Poslední vítězové Eurovize

2023 - Loreen: Tattoo, Švédsko

2022 - Kalush Orchestra: Stefania, Ukrajina

2021 - Måneskin: Zitti e buoni, Itálie

2020 - Soutěž se vinou pandemie covidu-19 nekonala.

2019 - Duncan Laurence: Arcade, Nizozemsko

2018 - Netta: Toy, Izrael

Pokud je některá z písní oblíbená mezi diváky, nemusí to znamenat, že nakonec i zvítězí. Příkladem toho byl i minulý rok, kdy Finsko se svou skladbou Cha Cha Cha získalo maximální možný počet bodů od 18 zemí. Porotci nadšení veřejnosti však tolik nesdíleli a první místo nakonec putovalo Švédce Loreen, která vyhrála už v roce 2012.

Důležité je také podotknout, že fanoušci ani porotci nemohou hlasovat pro reprezentanty své země.

Doporučované