Hlavní obsah

Koronavirus zastavil evropský obchod se dřevem. Spasitelem má být opět Čína

Foto: Seznam Zprávy

O české dřevo teď tradiční odběratelé z Rakouska a Německa nestojí. Po lednovém útlumu naopak roste zájem Číny.

Reklama

Poté co koronavirus omezil nebo úplně zastavil vývoz českého dřeva do sousedních zemí, upírají lesníci naději k Číně, která už je zase hladová po českém dřevu. I tak v českých lesích zůstane možná až třetina vytěženého dříví.

Článek

V českých lesích by podle odhadů lesnických sdružení letos měla zůstat až třetina dřeva vytěženého v roce 2020.

Kvůli koronavirové krizi se totiž počátkem roku zbrzdil obchod s Čínou a po přesunu koronaviru do Evropy teď stojí odbyt v evropských zemích, které byly pro mnohé lesníky klíčovými odběrateli.

Pokles je v desítkách procent.

Kůrovec však nepočká. Lesníci proto musí i letos pokračovat v těžbě napadeného dřeva. To ale nebude kam prodat.

„Jestliže se bavíme, že na konci roku 2019 zůstalo v lesích kolem 5 milionů metrů krychlových neprodaného dříví, může se stát, že na konci roku 2020 to bude 10 milionů metrů krychlových, což by představovalo 30 procent veškerého vytěženého dříví v roce 2020,“ odhaduje předseda Komory církevních lesů Petr Skočdopole.

Velký problém s odbytem nyní mají majitelé lesů, kteří jsou závislí na obchodování s Rakouskem a Německem, tyto země jsou největšími odběrateli českého dříví. Podle Zprávy o stavu lesa z roku 2018 se za tento rok z Česka 96 procent dřeva skoro za 11 miliard vyvezlo do zemí Evropské unie, z čehož 50 procent bylo do Rakouska a 32 procent do Německa, jež v současné době obchod s dřívím výrazně přiškrtily. Někteří zpracovatelé v dubnu nákup z Česka úplně zastavili.

„Týká se to zejména firem u hranic, pro které byli rakouští a němečtí odběratelé klíčoví. Neodebírají dřevo, protože se tam zastavily pily. A ty, které pracují, tak jen omezeně, protože nemají odbyt dál do dřevozpracujících podniků. Pokles u evropských firem je v řádech desítek procent,“ vysvětluje Miroslav Pacovský ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL).

Úplně se zastavil vývoz do Itálie a problémy podle sdružení vznikají také kvůli různým omezením jednotlivých států pro pendlery, mezi nimiž jsou Češi pracující na pilách v Rakousku a Německu.

Na lesní správce navíc tlačí i kůrovec, který v teplejších částech země už začal vylétávat a naplno rojit se začne v několika dnech až týdnech. Lesníci proto musí stromy vyhledat, vytěžit a dřevo prodat.

„V opačném případě mu zůstane dříví v lese, ale náklady spojené s výrobou a asanací dříví nebo s výsadbou nového lesa musí platit. Reálně hrozí, že během krátké doby může být řada lesních majetků bez finančních prostředků,“ upozorňuje Skočdopole.

Spasitelem by proto mohla být znovu Čína, která už tu nejhorší koronavirovou krizi nejspíš zažehnala a začíná rozjíždět ekonomiku. V uplynulých dvou letech se dostala na třetí příčku mezi odběrateli. Vzhledem k velikosti svého trhu je pro české lesníky takřka bezedným odběratelem. Obchodují s ní obecní lesy, soukromníci i velké státní lesy, které se do zakázek s Čínou ve velkém vrhly v loňském roce.

Pro mnohé majitele lesů byla zachráncem už loni, kdy odebírala dřevo, jehož byl na trhu čím dál větší přebytek. Obchod se téměř zastavil jen na přelomu roku, kdy Čínu epidemie zasáhla. „Obchod s Čínou se přibrzdil v začátcích, kdy začala s koronavirem obchodovat jako první, už se ale opět rozjíždí,“ vysvětluje Pacovský.

Pro přepravu českého dřeva do Číny se využívají kontejnery, které do Evropy přivezou čínské zboží a dříve putovaly zpět prázdné. Na přelomu roku jich bylo málo a nebylo do čeho dříví naložit.

„Kontejnery už přišly a teď bude záležet na silniční dopravě a kapacitě lodí. Obchodu s Čínou teď nahrávají i kurzy eura a dolaru. Například u nás obchod s Čínou jednoznačně převažuje,“ míní Pacovský, který se stará o lesní pozemky ve středních Čechách.

„Obchod s Čínou se nezastavil, pouze přibrzdil a v současné době registrujeme opět zvýšenou poptávku. Limitem je však stále logistika,“ potvrzuje mluvčí státních lesů Eva Jouklová. „Dokázali bychom samozřejmě naplnit mnohem více kontejnerů a ekonomicky by to vlastníkům lesů, kteří jsou v mimořádně nepříznivé ekonomické situaci, velmi pomohlo,“ potvrzuje nedostatek kontejnerů Václav Toman, odborník SVOL na prodej se dřevem.

Státní lesy začaly se zemí vycházejícího slunce ve velkém obchodovat od loňského roku, a to přes obchodní partnery. „Tento odbyt je nedílnou součástí obchodní strategie Lesů ČR. Vzhledem k tomu, že obchodujeme zprostředkovaně, nedisponujeme přesnými čísly. Deklarované množství se pohybuje v řádu stovek tisíců metrů krychlových dříví,“ říká Jouklová.

Data za rok 2019 zatím ministerstvo zemědělství nezveřejnilo, ale podle nejnovější Zprávy o stavu lesa z roku 2018 z Česka do Číny putovalo dříví v hodnotě 454 milionů korun. „Čína teď zůstává jednou z mála možností, kam převis dřeva z republiky vyvézt,“ dodává Pacovský.

Reklama

Doporučované