Hlavní obsah

Já a symbol šňupání? Od Babiše vrchol papalášství, říká končící Vobořil

Foto: Profimedia.cz

Končící protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Mnoha politikům šel pro své často ostré názory na nervy. Teď se uznávaný národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil rozhodl odstoupit. Ve funkci skončí v srpnu. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč odchází.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jindřich Vobořil, který je dlouholetým členem ODS a v úterý večer rezignoval na post národního protidrogového koordinátora, si mezi politiky udělal mnoho nepřátel. Uznávaný expert narážel na odpor třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím. Nebo u lidovců při pokusech o zdanění tichého vína. Ale rozruch vzbudil také například svým komentářem po nálezu kokainu ve Sněmovně. Na jeho odchod tlačili zmiňovaní vládní lidovci i předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Byly politické tlaky důvodem vašeho konce ve funkci?

Už jsem protidrogovým koordinátorem dlouho, cítím únavu materiálu. Tlaky na mě byly vždycky, takže to chápu. Ať už různé kampaně, které běžely v médiích, stížnosti, neustálé volání po mém odvolání… Už toho bylo moc.

S premiérem Petrem Fialou z ODS ale budete spolupracovat dál.

Dává mi to smysl. Není moc premiérů, se kterými by se mi spolupracovalo lépe, a to jsem jich zažil šest. Mám také obyčejnou touhu vrátit se do toho, co celý život dělám, tedy praktickou klinickou práci s lidmi v závislostech. Tam jsem spokojený. Ve skutečnosti vlastně neodcházím, jen měním způsob své práce a místo.

Jaká přesně bude vaše funkce u premiéra?

Bude to pouze role poradce.

Ukažte mi Boha, co nedělá chyby

Na váš odchod tlačili mimo jiné lidovci. Andrej Babiš o vás zase například prohlásil, že jste magor a symbol šňupání. Co nejhoršího jste v politice zažil?

Výroky Babiše považuju za totální papalášství z dob minulého režimu. On vlastně říká, vyhoďte člověka, který si vás dovolí kritizovat. Tohle zavírání úst oponentům považuji za něco, co by v demokracii vůbec nemělo existovat. Tlaků jsem jinak zažil nepočítaně, má profese se dotýká 98 % lidí v téhle zemi včetně dětí. Ať řeknu cokoliv, vždycky je z toho někde horko. Nedalo se tomu vyhnout. A ještě k tomu šňupání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ já jsem celoživotní abstinent, což se o mně dobře ví. Třicet let léčím závislé lidi a tyhle řeči, že jsem symbol šňupání, mě dost vytáčí.

Nezadělal jste si ale někdy na kritiku sám svými výroky do médií? Třeba o legalizaci kokainu?

Působím už pod šestou vládou, je skoro nemožné, abych nebyl kritizovaný. Razím heslo, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ohledně kokainu jsem ani v tom hojně citovaném rozhovoru neřekl, že vláda něco takového chystá nebo já něco takového navrhuji, z titulku to ale vyznělo jinak. Já jsem jenom zopakoval, že si myslím, že se o tom v budoucnu budeme muset bavit, za čímž si stojím. Udělal jsem chyby, uznávám, ale ukažte mi toho Boha, který je nedělá.

Jak je na tom Česko ohledně drogových závislostí? Co je náš největší problém?

Stále není pořádně uchopený problém s alkoholem a hazardem. Není dobrá léčba ani prevence. Jedna věc je regulace a druhá je mít dobrý preventivní systém. Ten ale stojí peníze a úsilí. Doufám, že za ta léta jsem lidi přesvědčil, že úplná prohibice neslouží preventivnímu účelu a že substituovaný trh je méně rizikový.

Jindřich Vobořil

  • Jindřich Vobořil (1966) je expert na drogovou problematiku. Vystudoval pedagogiku, teologii a aplikovanou psychologii.
  • Jako národní protidrogový koordinátor působil za několika vlád mezi lety 2010 a 2018. Od února 2022 je koordinátorem pod vládou Petra Fialy.
  • Působí ve sdružení Podané ruce, je členem ODS.

Doporučované