Hlavní obsah

Pavel: Česko bude Ukrajině posílat až 100 tisíc kusů munice měsíčně

Foto: X účet @prezidentpavel

Český prezident Petr Pavel na summitu NATO ve Washingtonu.

Podle českého prezidenta Petra Pavla by Západ nikdy neměl uznat okupovaná území na Ukrajině jakožto ruská. Česko v létě poskytne napadené zemi zhruba 100 tisíc kusů munice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel věří, že jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj je spokojen s výsledky summitu Severoatlantické aliance, který se tento týden uskutečnil ve Washingtonu. Řekl to dnes během debaty v texaském Houstonu. Ukrajina sice nedostala přímou pozvánku do Aliance, získala ale přísliby konkrétní podpory z hlediska vojenského materiálu i řadu bilaterálních dohod.

Lídři zemí NATO na třídenním summitu ve Washingtonu slíbili Kyjevu „nezvratnou cestu“ do Aliance a dlouhodobou vojenskou pomoc. S konkrétními přísliby nových dodávek zbraní přišlo několik zemí v čele se Spojenými státy. Aliance také poprvé obvinila Čínu, že poskytuje Rusku vojenský materiál. Peking tuto kritiku odmítl, zatímco Moskva uvedla, že aktivity NATO na Ukrajině si vyžádají ruskou odpověď.

Podle Pavla je nutné si uvědomit, že Rusko má větší zdroje než Ukrajina. Nelze podle něj očekávat v brzké době žádný výrazný průlom na frontové linii. Západ by se měl snažit přesvědčit Rusko, že nemůže dosáhnout jakéhokoli významného úspěchu na bojišti, což by jej přivedlo k jednacímu stolu, podotkl. Ukrajině je podle něj potřeba zároveň dodat vše, co potřebuje pro svoji obranu.

Až začne vyjednávání, Západ by neměl nikdy uznat okupovaná území jakožto ruská, poznamenal Pavel. Za logičtější by považoval je označit za dočasně okupovaná, neboť za nynějších okolností není realistické je získat rychle zpět, míní prezident.

Pavel hovořil také o české muniční iniciativě na zajištění dělostřelecké munice pro Ukrajinu v zemích mimo EU. Premiér Petr Fiala na konci června oznámil, že první zásilka před časem dorazila na Ukrajinu. Ministryně obrany Jana Černochová poté upřesnila, že šlo až o 50 tisíc kusů munice. Cílem je letos na Ukrajinu dopravit 500 tisíc kusů munice.

Pavel uvedl, že Česko v červenci a v srpnu pošle po 50 tisících kusů munice. Od září do konce roku by to mělo být měsíčně 80 až 100 tisíc kusů.

Doporučované