Hlavní obsah

Kdo si odpyká žádost vlády? Soud znovu otevřel kauzu vypnutí dezinfowebů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

V kauze dočasného vypnutí dezinformačních webů prý ani jedné straně nejde o peníze. Chtějí mít jen údajně jasno, jestli vláda může dát pokyn k vypnutí soukromé webové stránky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obvodní soud pro Prahu 4 se znovu začal zabývat kauzou vypnutí dezinformačních webů po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Společnost AC24, která provozuje stejnojmenný „zpravodajský“ portál, žaluje společnost T-Mobile o ušlý zisk. Mobilní operátor totiž před více než dvěma lety na žádost vlády a vojenské tajné služby dočasně zabránil veřejnosti k přístupu na všechny weby, které Vojenské zpravodajství označilo za dezinformační.

167 dní offline

Portál AC24 byl nedostupný přibližně 167 dní, a jeho majitel tím podle žaloby přišel o více než 92 tisíc korun z reklamy.

Obvodní soud už jednou nárok společnosti AC24 zamítl, odvolací Městský soud v Praze dal ale před dvěma měsíci žalobci za pravdu. Zaprvé řekl, že T-Mobile porušil zákon, když na pokyn vlády a tajných služeb soukromý web zablokoval. A zadruhé nařídil obvodnímu soudu, aby posoudil vzniklou škodu.

Soudce obvodního soudu Radovan Kulhánek se ještě před novým jednáním snažil obě strany přemluvit, aby se dohodly na mimosoudním vyrovnání. To ale odmítly.

„Je tady judikatura nadřízené soudní instance. Je tady sedm senátů, které se shodly, že co se týče pokynu vlády, šlo pouze o politickou proklamaci. Z našeho pohledu je to jednoduché,“ řekla advokátka Denisa Sudolská, která v tomto sporu zastupuje společnost AC24.

To ale soudce zpochybnil.

„Jednoduché by to bylo, kdyby nebyla ta válka na Ukrajině. Pak bych s tím neměl žádný problém,“ prohlásil soudce Kulhánek před zahájením formálního jednání.

A naznačil, jakým směrem se další řízení bude ubírat.

„Je také klidně možné, že během řízení vyplynou nové skutečnosti, podle kterých to (vypnutí webu) nezákonné není. To se stát taky může. Já samozřejmě nemůžu jít proti názoru a závaznému pokynu Městského soudu v Praze. Pouze pokud vyplynou z důkazů nové skutečnosti,“ dodal soudce.

Co je server AC24

  • Internetová stránka, která vystupuje jako zpravodajský server.
  • Častými tématy jsou covid, válka na Ukrajině, česká vláda, Západ a nejrůznější spiklenecké teorie.
  • Majitelem webu je Ondřej Geršl. V rozhovorech říká, že mu jde především o byznys.
  • Web má více než milion návštěvníků měsíčně. Firma posledních pět let v rozporu se zákonem nezveřejňuje účetní závěrky. V roce 2019 měla obrat přes dva miliony korun.
  • Profil webu AC24 a Ondřeje Geršla si můžete přečíst zde:

Společnost AC24 před jednáním soudu navrhla, že se spokojí i s výrazně nižší částkou, než je požadovaných 92 705 korun. Ani pro jednu stranu prý není částka podstatná. Zástupce T-Mobile ale takovou dohodu odmítl.

V přenesené rovině jde o to, kdo si ‚odpyká‘ krok vlády a tajných služeb, které o vypnutí webů požádaly.

„Můj klient setrvává ve sporu, aby se ten postup vyjasnil. Devadesát tisíc korun pro něj není velká částka,“ řekl u soudu advokát společnosti T-Mobile Lukáš Blahuš.

Po vyjasnění pozic obou stran soudce jednání odročil. Pokračovat má v červnu výslechem svědků, kteří popíší propad zisku společnosti AC24. Na řadu přijde i znalecký posudek, který má soud – podle rozhodnutí nadřízené instance – nechat vypracovat.

Doporučované