Hlavní obsah

Dánská firma zkouší dosud nemožné. 100% recyklovat větrné elektrárny

Takhle vypadají největší větrné turbíny na světě, co mají být i recyklovatelné.Video: Jan Marek

 

Reklama

Žádný energetický zdroj není úplně čistý, ani ty obnovitelné. I elektrárny na biomasu živí zemědělský průmysl a baterie zase vzácné kovy, načež končí na skládce. Největší větrné turbíny na světě prý ale budou 100% recyklovatelné.

Článek

Největší větrná turbína na světě měří 220 metrů na výšku a průměr má 164 metrů. Výkon tzv. offshore, tedy mořské elektrárny V164 je 9,5 MW. Dánský výrobce Vestas má ve 100 zemích, na moři i pevnině napříč pěti kontinenty celkem 66 tisíc větrných turbín, které z celosvětové produkce větrné energie tvoří 18 procent. A jako první ze všech producentů tohoto obnovitelného zdroje se zavázal, že bude vyrábět plně recyklovatelné turbíny.

„Nad metodou výroby zero-waste turbín jsme strávili dost času, protože víme, že by to potenciálně mohl být standard budoucích větrných elektráren,“ vysvětluje Peter Garrett, vedoucí zero-waste projektu u Vestas.

Běh na dlouhou trať. O finance nouze není, startuje se hned

Úplného provozu bez vedlejších odpadů chce Vestas dosáhnout do roku 2040. Už v příštích několika letech ale plánuje recyklovat alespoň polovinu materiálu čepelí, který se na celkovém odpadu z vysloužilých větrníků o životnosti 20 až 25 let podílí většinou až ze 75 procent.

Dánská firma totiž údajně vynalezla chemickou metodu, která umí oddělit obyčejně neoddělitelné syntetické pojivo, tzv. epoxidovou pryskyřici (reaktoplast), mezi uhlíkovými vlákny a sklem, které dohromady tvoří turbíny a jinak v kuse končí na skládkách. A právě do této nové technologie teď také investuje, aby v budoucnu mohla vysloužilé větrníky používat pro výrobu nových.

O finance se firma přitom bát nemusí. Světový trh s větrnou energetikou každoročně roste zhruba o tři procenta, a čistý zisk Vestas za předpandemický rok 2019 činil 700 milionů eur, tedy skoro 18 miliard korun.

Reklama

Doporučované