Hlavní obsah

Bitcoin v rukách vyvolených. Podle studie vlastní měnu hrstka lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Podle studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum patří bitcoin pouze úzké skupině lidí. Vědci také poukazují na riziko útoků.

Článek

Rostoucí popularita bitcoinu nezměnila jeden z jeho původních rysů. Jeho vlastnictví je totiž částečně soustředěno v rukou pár jedinců. Podle studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER) kontroluje 10 000 největších individuálních investorů do bitcoinu asi jednu třetinu kryptoměny v oběhu. Informoval o tom server Bloomberg.

Kryptonadšenci už dlouho přemýšleli o tom, kdo jsou největší majitelé bitcoinu. Určit vlastníky a jejich podíl je poměrně obtížné, protože největší transakční adresy často nepředstavují jednotlivce, ale burzy a další subjekty, které drží bitcoiny jménem jiných investorů.

Nicméně pomocí metody sběru dat, která rozlišovala mezi adresami patřícími zprostředkovatelům a jednotlivcům, byli výzkumníci NBER schopni zjistit, že zprostředkovatelé ovládali na konci loňského roku asi 5,5 milionu bitcoinů, zatímco jednotlivci kontrolovali zhruba 8,5 milionu. Tisíc individuálních investorů podle zjištění ovládají asi tři miliony bitcoinů – a koncentrace by mohla být ještě větší.

„Koncentrace majetku u jednotlivců je s největší pravděpodobností podhodnocená, protože nemůžeme vyloučit, že jsou některé z největších adres řízeny stejnou entitou,“ napsali výzkumníci Igor Makarov a Antoinette Schoarová.

Data například nepřiřazovala vlastnictví raných bitcoinů držených na přibližně 20 000 adresách jednomu investorovi. Satoshi Nakamoto, takzvaný Otec Bitcoinu, totiž vlastnil všechny adresy, data však mylně pracovala s 20 000 jednotlivci.

Podle vědců hrozí útoky na síť

Z výzkumu vyplývá, že koncentrace těžařů je ještě výraznější. Národní úřad pro ekonomický výzkum zjistil, že 10 procent z nich ovládá 90 procent těžební kapacity bitcoinů a pouze 0,1 procenta – což je zhruba 50 těžařů – kontroluje 50 procent těžební kapacity. A to je podle vědců nebezpečné.

Tato koncentrace způsobuje, že jsou bitcoiny náchylné k systémovému riziku.
Igor Makarov a Antoinette Schoarová, ekonomové a autoři studie

Tak vysoká koncentrace by totiž mohla učinit bitcoinovou síť zranitelnou vůči „diktatuře 51 procent“. Dochází totiž k situaci, kdy by se několik těžařů mohlo domluvit a převzít kontrolu nad většinou sítě. NBER zjistil, že koncentrace vlastnictví také klesá po prudkém zvýšení ceny bitcoinu – to je na první pohled dobrá zpráva, jenže jakmile by tase kurz propadl, riziko potenciálního útoku se zvýší.

„Naše výsledky naznačují, že navzdory značné pozornosti, které se bitcoinu v posledních několika letech dostalo, bitcoinovému ekosystému stále dominují velcí a koncentrovaní hráči, ať už velcí těžaři, držitelé bitcoinů nebo burzy,“ napsali vědci.

„Tato koncentrace způsobuje, že jsou bitcoiny náchylné k systémovému riziku a také ukazuje, že většina zisků z dalšího přijetí pravděpodobně neúměrně připadne malé skupině účastníků,“ popsali vědci ve výzkumu.

Reklama

Doporučované