Hlavní obsah

Češi, probuďte se! Rusko je jako mafiánská čerpací stanice, zní z Litvy

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vladimir Putin pije neznámý nápoj během víkendu v sibiřské divočině. Právě po vypití otráveného nápoje se několik kritiků Kremlu dostalo do smrtelného nebezpečí.

Reklama

Článek

Předseda zahraničního výboru litevského parlamentu Žygimantas Pavilionis radí, aby to byla demokratická Evropa, kdo narýsuje Rusku své hranice. „Když ponecháme na mapě šedé zóny, buďte si jistí, že je Moskva uchvátí,“ varuje.

Pobaltské státy včetně Litvy nemají v posledních letech dobrý pocit z toho, jak se střední Evropa staví k ruské hrozbě. Podle Žygimantase Pavilionise i Česko některé věci bagatelizuje a neuvědomuje si, že současná Ruská federace není stát jako každý jiný. Podle litevského politika a někdejšího dlouholetého diplomata by vrbětická aféra a její prudká dohra mohly a měly sloužit jako budíček pro české politické vedení i širokou veřejnost.

„Okamžitě jsem napsal na Facebooku, jak jsem rád, že se naši spojenci a přátelé ve střední Evropě probouzejí. Napsal jsem taky, že pivo vypité v Praze bude od tohoto okamžiku mnohem chutnější než dříve. To je samozřejmě vtip, ale prostě je dobře, že se probouzíte. My něco takového jako teď vy říkáme od ruské invaze na Ukrajinu v roce 2014. Naše bývalá prezidentka, paní Grybauskaiteová, tehdy uvedla, že Rusko je teroristický stát. Já dělal totéž coby tehdejší litevský velvyslanec ve Spojených státech,“ říká v podcastu Checkpoint Žygimantas Pavilionis.

Dlouholetému litevskému diplomatovi a dnes politikovi, velkému obdivovateli Václava Havla, který je vděčný za všemožnou podporu Česka litevské cestě k demokracii, bylo smutno, když viděl, jak Češi prý začínají o základních a zásadních hodnotových věcech pochybovat. Teď je podle něj nejvyšší čas se probrat. „Pozoroval jsem teď ve střední Evropě zvláštní tendence, upřímně řečeno proruské a protizápadní tendence. Nebudu jmenovat, ale slyšet od jednoho předsedy zahraničního výboru parlamentu, že skutečné nebezpečí teď přichází ze Západu, a ne z Východu, mě šokovalo. Musíme být u nás na Západě jednotní. Teď tu máme Bidenovu administrativu řízenou někým, koho bych nazval profesionálem studené války, který vidí svět plus minus jako my. Tak se pojďme sjednotit a čelme nepříteli.“

Už ale samotná volba vhodného pojmenování Ruské federace je v některých zemích problematická. Mluvit o Rusku coby o příteli je v Česku v těchto dnech málo myslitelné, ale jsme tak daleko, abychom Moskvu zařadili do škatulky nepřítel? „Můj přítel, ruský disident Vladimir Kara-Murza, jehož se dvakrát pokusili otrávit, vždycky upozorňuje, že nejde o Ruskou federaci a ruské obyvatelstvo – jde o Kreml, o jestřáby z KGB. Nebo jak to formuloval můj zesnulý přítel, senátor John McCain, je to čerpací stanice provozovaná mafií. Je to zločinecký, mafiánský stát, který podporuje teroristické aktivity,“ hodnotí litevský politik.

Žygimantas Pavilionis Seznam Zprávám řekl, že Litva bude s Českem plně solidární, včetně případného požadavku na vyhoštění ruských diplomatů. Litevský politik se v tomto směru obrací na Čechy a vzkazuje: „Probuďte se, buďte nám zase inspirací jako v 90. letech, buďte zase těmi Čechy Václava Havla.“ Podle Litevce je iluzí, že můžeme sedět v historickém centru Prahy, v klidu popíjet pivo a nemyslet na to, co se děje na Ukrajině. „Ta rakovina zla vás dostihne. Je to mentalita 19. století. Ta nemoc se v případě nečinnosti rozšíří a zahubí vaši svobodu.“

Předseda zahraničního výboru litevského parlamentu radí, aby to byla demokratická Evropa, kdo narýsuje Ruské federaci a jejímu současnému vůdci své hranice. „Když ponecháme na mapě šedé zóny, buďte si jistí, že je Rusko uchvátí,“ varuje v Checkpointu přední litevský politik.

Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis v tweetu vyjadřuje Česku solidaritu a hovoří o státem sponzorovaném terorismu:

Podle Pavilionise by agresoři typu Ruska měli být potrestáni dříve, než někam vpadnou, a ne až poté! Litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis volal po sektorových sankcích namířených nikoli proti operativcům, kteří střílí a tráví lidi, ale proti těm, kteří tyhle operace iniciují, kdo je platí.

„Bavíme se asi o stovce lidí, kteří kradou Rusku jeho budoucnost. Známe ta jména, známe jejich finanční zdroje, nedovolte jim cestovat, zastavme projekt Nord Stream 2, který může zaplavit Berlín ruskými penězi v duchu ‚rozděl a panuj‘. Našli jsme ruské peníze v brexitu, našli jsme ruské peníze ve všech krajně pravicových hnutích, jež rozdělují evropské společnosti. Prostě to zastavme. Nekupujme Putinův Sputnik a nenechávejme si od Rusů stavět jaderné reaktory,“ říká tvrdě Pavilionis.

Celou epizodu podcastu Checkpoint, jejímž hostem je litevský poslanec a bývalý velvyslanec v USA, si poslechněte v přehrávači v úvodu článku.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H), Evou Soukeníkovou (@eva_souk) a jejich kolegy ze zahraniční redakce. Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované